Как да свържем компютъра с LCD или LED телевизор.

 

Все по-голяма популярност взеха да придобиват LCD  LED телевизорите в нашия бит. Наскоро си купих такъв телевизор с фуннкция 3D и ми се наложи да се сблъскам с казуса как да си пусна някой филм на телевизора. (без да влагам допълнителни пари в закопуването на флаш памет или HDMI кабел)

Ето ги и следните по-популярни начини :

–        с USB flash Drive: Трябва да си закупим флашка не по-малка от 30GB ако мислим да гледаме 3D филми. Този начин е направо непосилен защото трябва закупим флаш памет която си е допълнителен разход. Да не забравяме, че  след като изтеглим филм на копютъра трябва да го прехвърлим на флаш паметта, Която от совя страна ще ни уведоми, че не може да прехвърлим толкова голям файл въпреки, че има свободно място. Понеже когато ги форматират флашките по подразбиране са с FAT32 файлова система (тази файлова система поддържа не по-голям файл от 4GB) и трябва да търсим начин да сменим файловата система от FAT32 на NTFS. Това не е трудно но е трудоемко, ето и как става отваряте COMMAND PROMPT по следния начин start menu → RUN → напишете CMD в появилата се кутийка и натиснете ENTER. В появилия се черен прозорец напишете командата convert drive_letter: /fs:ntfs и натискате ентер.

пример:

                     convert G: /fs:ntfs (където G: го замествате с буквата на вашето устройство)

–        с HDMI кабел: Още един неподходящ начин поне за мен. 🙂 . Този тип кабел също струва доста пари особенно ако компютърът Ви се намира на около 10м от телевизора, колкото по дълъг е кабела толкова по-скъп е той. Другото което е, че не всеки компютър има такъв вид порт и ще трябва да се влагат пари в закопуването на платки, освен ако нямате нов Лаптоп (в повечето случай новите лаптопи имат такъв порт).

 

–        създаване на DNLA сървър този начин е безплатен и е софтуерен. Всъщност какво е DNLA ? DLNA е организация
Digital Living Network Alliance (DLNA) е организация с нестопанска цел, която е сформирана от Sony през 2003 година, и в момента в нея влизат над 200 компании, работещи в областта на мобилните електронни устройства, компютрите и предоставянето на мултимедийни услуги. Целта на организацията е създаване на стандартна технология, която да позволи на потребителите по-лесно да използват, споделят, и да се наслаждават на снимки, музика, и видео у дома. Около 9000 различни устройства са сертифицирани по DLNA, и ако разполагате с някои от тях те могат да комуникират помежду си без проблеми за споделяне и възпроизвеждане на различни видове медийни файлове.

Технологията DLNA е проектирана да действа като мост между различните устройства, така че да можете да гледате на телевизора филм, който е на компютъра ви, да слушате на стерео уредбата си MP3 от вашия смартфон, или да изпращате снимки към вашия безжичен принтер направо от таблета си.

Тази технология е изключително лесна за работа особенно на последък всеки има интернет и си е поставил Wireless router через който сте си изградили вътрешната мрежа. След като имаме изградена вътрешна LAN мрежа нещата за DNLA са още по лесни. С инсталирането на една програмка на компютъра вие създавате DNLA server от който можете да достъпите филмите музиката или снимките си през телевизора.

За Телевизори Samsung  тази програма се нарича AllShare. Ако сте забелязали в менюто CONTENT на телевизора ВИ има опция AllShare Play.

Тук ще обесня как се инсталира и конфигурира AllShare за Windows и TVMOBiLi  за Linux :).

AllShare :

Първото нещо което трябва да направите е да свалите програмката от тук –>

http://www.samsung.com/global/allshare/pcsw/download/AllSharePCSW.exe

 

След като я свалите, стартирайте файла и следвайте стъпките на инсталацията. След като се инсталира добавете папката в която ви са филмите в програмата по следния начин

От началния екран в секцията „споделена папка на моя компютър натиснете + и изберете папката в която се намират филмите Ви.

За да можете да свържете телевизора с компютъра първо трябва да разрешите достъпа на телевизора ви до компютъра. Това става като изберете от главното меню Инструменти менюто настройки а от табовете настройки на права

След като разрешите достъпа можете да влезете от телевизора си в компютъра и да се наслаждавате на филмите.

За потребителите на Линукс не се притеснявайте и за вас има решение, това решение се нарича TVMOBiLi

може да се изтегли от тук →

за RPM (RedHat Package Management) базирани Linux ОС като RedHat /Fedora/SuSE→

http://www.tvmobili.com/binaries/stable/tvmobili-all-universal.rpm

за DEB базирани Linux ОС като Debian/MintLinux/Ubuntu  –>

http://www.tvmobili.com/binaries/stable/tvmobili-all-universal.deb

След изтеглянето на необходимия пакет трябва да се инсталира

за RPM

sudo rpm -ivh tvmobili-all-universal.rpm

или

su –

pass — парола за root

rpm -ivh tvmobili-all-universal.rpm

за deb базирани

sudo dpkg -i  tvmobili-all-universal.deb

или

su –

pass — парола за root

dpkg -i tvmobili-all-universal.deb

програмата стартира демон който работи на порт 30888 и може да бъде достъпен по следния начин

localhost:30888

demon-ът може да бъде спрян по следния начин като изпишете командата с превилигии на root потребител

/etc/init.d/tvmobilisvcd stop

за да пуснете демона отново просто заменете стоп със старт

 /etc/init.d/tvmobilisvcd start

 

след като достъпите програмата през web browser-a отидете на менюто Settings от там  folder ADD за да добавите папката в която ви се намират изтеглените филми

изключително лесна за работа програма която може да се управлява изцяло от web browser-a .

 

След инсталирането и добавянето на папката в секциата за споделяне с устройства от телевизора можете да я достъпите.

Тук искам да допълня, че външните субтитри на филмите има веруятност да излизат на маимунки. Ако Ви се появят така субтитрите просто ги презапишете в Unicode. Отворете ги с някои редактор текстов редактор notepad или gedit после File → Save AS